Vacature stratenmaker

Ben je op zoek naar een functie in de bouw? Ben je sterk, houd je van fysiek zwaar werk en werk je graag in de buitenlucht? Dan is vacature stratenmaker echt iets voor jou. Benieuwd wat dit beroep precies inhoud? Lees dan snel verder!

Werkzaamheden stratenmaker

Als stratenmaker houd je je bezig met het aanleggen van straten, pleinen, stoepen en erven. Soorten bestrating waarmee stratenmakers werken zijn onder andere: bakstenen, keien, klinkers, natuurstenen en tegels. De werkzaamheden van een stratenmaker bestaan onder meer uit:

 Voorbereidende werkzaamheden:

  • bedenken hoe de ondergrond eruit moet komen te zien;
  • bedenken welke stenen en hoeveel stenen je nodig hebt;
  • een tekening maken;
  • en materialen verzamelen.

 Grond klaar maken:

  • het geschikt maken van de onderlaag: de bestrating komt meestal op een zandbed te liggen, die eerst stevig verdicht moet worden wordt door middel van een trilmachine. (Spreken deze werkzaamheden je aan? Kijk dan ook bij onze grondwerker vacatures.) 

 Stenen leggen:

  • het snijden en handmatig leggen van de stenen. 
  • machinale bestrating

Herken jij jezelf in de werkzaamheden? Bekijk dan onze vacature stratenmaker, of lees verder wat voor andere vacatures er zijn.

Verantwoordelijkheden stratenmaker

Als stratenmaker ben je verantwoordelijk voor het creëren van een nette en vlakke bestrating. Het vak van stratenmaker is een mooi beroep, dat echt als ambacht moet worden gezien. Als stratenmaker moet je beschikken over vakinhoudelijke kennis, omdat je te maken krijgt met verschillende ondergronden en verschillende soorten bestrating en legpatronen. 

Als stratenmaker maak je zichtwerk. Dat betekent dat als jij niet goed werk levert, je dit direct ziet. Als de ondergrond bijvoorbeeld niet goed vlak is gemaakt, komen de klinkers of tegels niet egaal te liggen. Dat ziet er niet mooi uit én kan gevaar opleveren voor de personen die over de straat lopen of fietsen. Bovendien: wanneer je als stratenmaker de ondergrond niet goed verdicht, is de kans groot dat de bestrating na het leggen ervan verzakt (bijvoorbeeld na een flinke regenbui). Ook dit kan erg gevaarlijk zijn. Het beroep stratenmaker is dus een erg belangrijk beroep, dat met een groot gevoel van verantwoordelijkheid moet worden uitgevoerd. 

Team van stratenmakers

Stratenmakers zijn vaak in dienst van aannemersbedrijven of bestratingsbedrijven. Je kunt werken binnen grote projecten in de bouw of bij de aanleg van wegen, maar ook bij kleine (particuliere) projecten. 

Als stratenmaker werk je altijd in elk geval samen met één of meerdere oppermannen. Daarnaast werk je vaak samen met uitvoerders, aannemers, metselaars en grondwerkers. 

Vacature stratenmaker

Naast reguliere stratenmaker, kun je ook aangenomen worden als stratenmaker opperman. Ook kun je als zzp’er aan de slag. Heb je een opleiding tot stratenmaker gevolgd of wil je die gaan volgen? Dan kun je (later) ook aan de slag als grondwerker! Lees hieronder meer over deze vacature stratenmaker en vacature grondwerker. 

Vacature stratenmaker opperman:

  • Een opperman is verantwoordelijk voor het klaarzetten van werkmateriaal op de werkplek. Als opperman voor stratenmakers ben je dus verantwoordelijk voor het aanvullen van de straatklinkers en andere werkmaterialen, zodat de stratenmakers snel door kunnen werken. Daarnaast kan je verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, waaronder vegen, schoonmaken en opruimen. Als stratenmaker werk je vaak voor een aannemers- of bestratingsbedrijf. Werk je liever voor jezelf? Dan is het werk als zzp-stratenmaker echt iets voor jou. Je doet dan hetzelfde werk als een stratenmaker in loondienst, maar je hebt je eigen bedrijf en werkt voor verschillende opdrachtgevers.

Vacatures grondwerker:

  • Is de vacature stratenmaker niks voor jou, maar houd je van werken in de buitenlucht en het klaarmaken van grond? Dan kun je ook solliciteren op vacature grondwerker. Wil je als stratenmaker of grondwerker aan de slag? Neem dan contact met ons op en we vinden een passende baan in de buitenlucht voor je met een goed salaris!